Okay, entry kali ni nak cerita pasal dadih vanilla...last friday kitorang (aku dan jannah la tu..) membuat operasi membuat dessert (dessert pakai 4 hari punya..) Jannah buat agar-agar longan (adik angkat agar2 laici) manakala aku pulak buat dadih vanila.. (da seminggu mengidam kot!) operasi mencari dadih vanila amatla mencabar dari puncak alam ke plaza masalam (padahal sbb nak makan subway je) ke tesco shah alam ke kedai2 runcit di sekitar fasa 2 dan hinggalah ke econsave puncak alam..akhirnya bertemula dengan dadih vanila di econsave (i loveeee u econsave..semoga perniagaan semakin cemerlang k!) aku siap beli 2 pack lagi! kot2 la pasni da pupus ke dadih vanilla kan...ini gambarnya...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tadaaaa...~
(bangganya jumpa dadih nie..)
pastikan dekat label ade :
Pastu...cara-cara nak buat die senang jer... mula2 panaskan 400ml susu, 3liter air, 100gm gula sampai masak..jaga2 api tu jangan kasi mendidih nanti pecah pulak pulak...so agak2 da panas tu padam kan api dan kacau slow2... tuangkanlah isi dari dalam pek dadih (mcm gambar kat atas tu) pastu rasa la..adjust2 skit gula kalo kurang manis k...kacau sampai sama rata.. pandai2 la tengok da rata ke belom.. then agak2 da sejuk skit.. tuangkanlah dalam bekas atau acuan..mcm aku buat dpt 4 bekas yang container plastik empat segi tepat tu dan 3 cawan bekas plastik.. mcm gini haa..
Ini bekas terakhir a.k.a bekas ke-empat..nampak tak betapa sedap nya sampai habes??? ngeh..ngeh..ngeh.. selamat mencuba!
p/s: Credits to my mom for the so-called-instant-recipe... even though mine better ;p but u're still my dadilla idol.. =D
sedap smpai menjilat sudu!!!!!!!!!!=D
ReplyDeletenape tak jilat bekas sekali..hahaha =P
ReplyDeleteehem2 ,xreti nak offer kat orang ni ke?
ReplyDeleteorang tu x bagi pun kat kite...lagipun skit..segan la nak offer kat org..nak offer kat org kene buat banyak2
ReplyDelete